تاریخ: ۱۸:۰۶ :: ۱۳۹۷/۰۳/۰۳

صراط: ‌‌عضو هیئت علمی دانشگاه یاسوج گفت: قارچ‌ها آنقدر اعتبار غذایی و دارویی ندارند و باتوجه به مسمویت شدید آنان ضرورتی برای استفاده آنان وجود ندارد که در صورت استفاده می‌توان از قارچ‌های پرورشی استفاده نمود. وی اظهارکرد: افزایش سرانه میزان استفاده قارچ در سالهای موخر از یک سو و از طرف دیگر عدم شناخت […]

صراط:

‌‌عضو هیئت علمی دانشگاه یاسوج گفت: قارچ‌ها آنقدر اعتبار غذایی و دارویی ندارند و باتوجه به مسمویت شدید آنان ضرورتی برای استفاده آنان وجود ندارد که در صورت استفاده می‌توان از قارچ‌های پرورشی استفاده نمود.

وی اظهارکرد: افزایش سرانه میزان استفاده قارچ در سالهای موخر از یک سو و از طرف دیگر عدم شناخت کافی از قارچ‌های سمی خوراکی علت شیوع مسمومیت متاثر از قارچ‌های سمی در سالهای موخر بخصوص سال کنونی شده هست هر چند که آمارهای پراکنده از میزان مسمومیت و تلفات متاثر از استفاده قارچ در سالهای گذشته وجود دارد اما هیچ آمار دقیق و منسجمی از این نوع مسمومیت‌ها در کشور وجود ندارد، جا دارد که آگاهی عمومی مردم در راستای وجود قارچ‌های سمی و مهلک و پرخطر که در حال حاضر در کشور ناچیز بوده من جمله محافل علمی و رسانه‌های جمعی سطح علمی اطلاعات مردم در این زمینه افزایش یابد.

عضو هیئت علمی دانشگاه یاسوج افزود: ناگفته پیداست که باتوجه به سطح پایین اطلاعات عمومی در مورد قارچ‌های سمی در ایران، میزان دانش مردم در راستای تشخیص قارچ‌های خوراکی و سمی، انواع قارچ‌های سمی و نشانه ها متاثر از استفاده این قارچ‌ها و کارهای لازم بعد از بروز مسمومیت و زیادی از جوانب حیاطی دیگر ناچیز بوده و در مواردی محدود به یک سری اطلاعات غلط هست .

جعفری تصریح نمود: متاسفانه باید به این نکته اشاره نمود که تاحالا و در سالهای گذشته هیچ گونه آماری رسمی از بروز مسمومیت‌های قارچی هر ساله در ایران منتشر نشده هست، تنها درباره بروز بعضی مسمومیت‌های منتج به مرگ میتوان آمار یا خبرهایی در این زمینه دست یافت، نکته با اهمیت دیگر این هست که در اغلب مورد ها مسمومیت های متاثر از قارچ های سمی جدی محسوب نمی توان طبق معمول فرد مسموم هیچ مراجعه‌ای به جایگاه ها درمانی انجام نمی‌دهد از سویی در اغلب مورد ها قارچ‌ها کشنده و پرخطر دارای دوره نهان و بدون نشانه ها طولانی بوده و در مواردی فاصله استفاده قارچ سمی با بروز نشانه ها حتی تا چند روز نیز طول می‌کشد.

وی دنبال کرد: طبق معمول بعد از بروز نشانه ها مسمومیت با مراجعه به جایگاه ها درمانی و ارزیابی تاریخچه مریض توسط معالج رابطه بین مسمومیت و تغذیه از قارچ داده نمی‌شود، درحالی که طبق معمول قارچ های مهلک و پرخطر من جمله “آمانیت‌ها” و “کورتیناریوس” وی دنبال کرد: طبق معمول بعد از بروز نشانه ها مسمومیت با مراجعه به جایگاه ها درمانی و ارزیابی تاریخچه مریض توسط معالج رابطه بین مسمومیت و تغذیه از قارچ داده نمی‌شود، درحالی که طبق معمول قارچ های مهلک و پرخطر من جمله “آمانیت‌ها” و “کورتیناریوس” و زیادی از گونه‌های دیگر دوره بدون نشانه ها بسیار طولانی هست که باید مورد توجه قرار گیرد.

وی اضافه کرد: در نتیجه طول دوره نهان مسمومیت یعنی فاصله خوردن قارچ تا بروز نشانه ها امکان دارد از چند دقیقه تا چند ماه متمایز باشد، به همین دلیل معالجه مسموم بسیار مشکل هست، زیرا که برای معالجه مسمومیت یکی از با اهمیت ترین کارهای در برخورد با مسمومیت قارچی شناسایی نوع قارچ عامل مسمومیت هست.

این مسئول گفت: برای معالجه مسموم در کوتاهترین زمان ممکن تغذیه شده ‌حتی قطعه‌ای از پیکره قارچ باید در اختیار یک قارچ‌شناس متخصص قرار گیرد و شناسایی قارچ عامل در حد گونه ضروری بوده و با تشخیص درست قارچ سیر پیشرفت مسمومیت و بروز نشانه ها حدس و روش مناسب طرح ریزی می‌شود زیرا که برنامه درمانی در مورد انواع متفاوت و متمایز بوده است‌.

جعفری علاوه بر این تاکید کرد: حدود ۵۰۰ نوع قارچ وجود داد که ۱۰ درصد آنان یعنی حدود ۵۰ گونه از نوع سمی هست .

این مطلبو از دست ندید!  تصویر/ طبیعت پاییزی «شیرگاه»

ریاست پژوهشکده گیاهان دارویی و اسنس دانشگاه یاسوج گفته بود: به صورت کلی قارچ‌های خوراکی اعم از پرورشی و خوراکی از نظر میزان مواد غذایی و دارویی ناچیز بوده و بین ۸۰ تا ۹۰ درصد وزن قارچ با آب و مواد پروتئینی آن بین ۲ تا ۵ درصد چربی آن حدود یک درصد و سلولز قارچی حدود ۳ درصد و مواد معدنی آن ۱ تا ۱۱ درصد متغیر هست، هر چند که در بعضی ازگونه‌های قارچی دارویی خوراکی پرورشی مثل “شیتاکه” ریاست پژوهشکده گیاهان دارویی و اسنس دانشگاه یاسوج گفته بود: به صورت کلی قارچ‌های خوراکی اعم از پرورشی و خوراکی از نظر میزان مواد غذایی و دارویی ناچیز بوده و بین ۸۰ تا ۹۰ درصد وزن قارچ با آب و مواد پروتئینی آن بین ۲ تا ۵ درصد چربی آن حدود یک درصد و سلولز قارچی حدود ۳ درصد و مواد معدنی آن ۱ تا ۱۱ درصد متغیر هست، هر چند که در بعضی ازگونه‌های قارچی دارویی خوراکی پرورشی مثل “شیتاکه” امکان دارد که مقدار پروتئین آن تا حدود ۳۰ درصد افزایش یابد. قابل ملاحظه اینکه این قارچ درایران پرورش نمی‌یابد.

جعفری عنوان نمود: هیچ روش علمی از روی رویت ظاهری قارچ برای شناخت سمی و غیر سمی آن وجود ندارد، در نتیجه بجز اشخاص محلی سایر اشخاص حتی اشخاص متخصص قارچ شناس در طبیعت نمی‌توانند از روی ظاهر اندازه، رنگ، شکل، کلاهک قارچ‌های سمی خوراکی را از هم تشخیص دهند هر چند که بعضا گفته می‌شود برای تشخیص قارچ سمی قاشق‌های فلزی یا سکه‌های نقره‌ای درتماس با قارچ سیاه می‌شوند یا سفیده تخم مرغ و پیاز در مجاورت قارچ‌های سمی رنگ سرمه‌ای یا قهوه‌ای به خود می‌گیرند که متاسفانه تصورات نادرستی هست.

وی گفت: تنها راه تشخیص قارچ‌های سمی خوراکی دقیقا و علمی شناسایی ترکیبات موجود در قارچ‌هاست که آن هم دارای هزینه فراوان بوده و برای مصارف خوراکی برای اشخاص چندان عملی نیست‌.

عضو هیئت علمی دانشگاه یاسوج در رابطه با مسمومیت‌های قارچی در فصل بهار و پاییز اضافه کرد: جهت اجتناب از این نوع مسمومیت‌های کشنده مردم ازجمع آوری و تغذیه قارچ‌های خودرو درمراتع و جنگل‌ها و باغات اجتناب کنند و در صورت جمعآوری باید دقت لازم به عمل آورد، بویژه در استان‌های کهگیلویه و بویر احمد، چهارمحال بختیاری، کرمانشاه، لرستان، ایلام که رویشگاه شایسته ای برای قارچ‌های خوراکی من جمله انواع قارچ‌های پلوروتوس و آگاریکوس بوده و در بین این قارچ‌ها، انواع سمی بسیار همانند به انواع خوراکی‌ها وجود دارد.

جعفری تصریح نمود: در این منطقه های زیادی از قارچ‌ها منسوب به گیاهان تیره چتریان یا جعفری مثل کما، جاشیر، بیلهر و چویل که مردم گمان خوراکی بودن از آنان دارند، بسیار سمی و کشنده‌اند، در نتیجه صرف اینکه قارچ برداشت شده از طبیعت قارچ جاشیر، کما یا چویل هست، نمی‌تواند دلیل بر غیرسمی بودن آنان باشد.

وی افزود: علاوه بر این سفارش می‌شود در بعضی منطقه های توسط دستگاهای زیربط تابلوهای اخطار دهنده برای آگاهی رسانی درباره قارچ‌های سمی انتصاب شده و در فصول بهار و پاییز از طریق رسانه‌های عمومی بویژه رسانه‌های ملاقاتی مثل تلویزیون آگاهی‌های لازم در مورد اجتناب از قارچ‌های سمی عرضه گردد. اشخاص استفاده کننده هم در پی هر نوع تغییر در وضع جسمانی خود بعد از استفاده قارچ خودرو سریعا به جایگاه ها درمانی مراجعه کنند .

عضو هیئت علمی دانشگاه یاسوج اضافه کرد: نشانه ها مسمومیت از قارچ‌های در قارچ های متفاوت متمایز بوده و نشانه ها می‌تواند در چند دقیقه تا مدت طولانی ظاهر گردد، به عنوان مثال مسمومیت‌های “موسکاری”