
به گزارش راهنمای سفر من به نقل از گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان؛؛قیمه نجفی در زمره معروفترین نذریهای عاشورا و محبوبترین غذاهای عراقیهاست. هرچند که نام این غذا قیمه هست و با برنج سرو میشود اما هیچ شباهتی به خورش قیمه سیبزمینی ما ایرانیها ندارد. قیمهٔ نجفی که با نامهای قیمهٔ علاچی و قیمهٔ عربی […]
به گزارش راهنمای سفر من به نقل از گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان؛؛قیمه نجفی در زمره معروفترین نذریهای عاشورا و محبوبترین غذاهای عراقیهاست. هرچند که نام این غذا قیمه هست و با برنج سرو میشود اما هیچ شباهتی به خورش قیمه سیبزمینی ما ایرانیها ندارد.
قیمهٔ نجفی که با نامهای قیمهٔ علاچی و قیمهٔ عربی نیز شناخته میشود نوعی خورش رایج در شهر نجف و بغداد، کاظمین، کربلا و شهرهای بزرگ کشور عراق هست. برای پختن این قیمه، لازم هست گوشت و نخود کاملاً آبپز گردند. گوشت پخته با استفاده از گوشتکوبهای بزرگ له میشود و ادویههایی مثل دارچین، نمک و لیمو عمانی را بهمراه رب گوجه فرنگی به نخود در حال پخت و گوشت کوبیده شده اضافه میکنند تا غذا تماما پخته گردد.
مواد لازم برای قیمه نجفی :
گوشت گوسفندی بدون استخوان ۲۵۰ گرم
نخود۱۵۰ گرم
پیاز متوسط ۱ عدد
رب گوجه فرنگی ۳ قاشق غذاخوری
زعفران آب زده۵ قاشق غذاخوری
کره۵۰ گرم
دارچین به میزان لازم
زردچوبه به میزان لازم
نمک و فلفل به میزان لازم
طرز تهیه قیمه نجفی :
گوشت را بهمراه پیاز نمک و فلفل وکمی زردچوبه کاملاً پخته تا کم آب گردد. برای خوب تر له شدن گوشت توان دارید از زودپز استفاده نمایید. نخود را دست کم ۱۲ ساعت خیسانده و کاملاً پخته و به گوشت کم آب شده اضافه کرده تا کامل جا افتاده گردد. رب را در کره تفت داده پس از آن به مواد گوشتی اضافه نمک و فلفل را اندازه کرده بهمراه دارچین وزعفران دم کرده اضافه و با گوشت کوب کوبیده (مانند گوشت کوبیده).
نکته هایی برای تهیه قیمه نجفی :
این غذا پس از پخت کامل باید له له و یک دست گردد.
توان دارید با گرد لیمو اندکی چاشنی آن را اضافه نمایید.
اطلاعات دقیق تر:
برای آماده کردن این غذا باید از شب قبل، نخود را دست کم به مدت ۲۴ ساعت با آب جوش خیس کنید و دست کم ۳ بار آب آن را دور بریزید. پس از آن، گوشت و نخود را همراه ۱ پیاز خام متوسط و خردشده، بپزید. هنگامی که نخود و گوشت در حال پختن بودند، ۱ پیاز درشت را خلالی خرد و با ۲ قاشق روغن سرخکردنی، سرخ کنید. پس از طلایی شدن پیازها، نمک، فلفل و زردچوبه را حدود ۲۰ ثانیه در پیاز تفت دهید. اکنون رب گوجهفرنگی را اضافه کنید و ۲ دقیقه دیگر به تفت دادن خود ادامه دهید. حدود ۵ قاشق غذاخوری آب به این مخلوط اضافه کنید و ۳ دقیقه دیگر این مواد را با هم تفت دهید تا هم رنگ رب باز گردد و هم آب، تبخیر! این مخلوط را از روی حرارت بردارید و پس از آن، زعفران دمکرده را داخل آن بریزید. مایه را کنار بگذارید و سراغ گوشت و نخودی که پخته هست، بروید. گوشت و نخود را آبکش کنید و آب صاف آن را داخل قابلمه کنار بگذارید. گوشت و نخود را تا حدودی که مایه گوشتیتان کش بیاید و دیگر هیچ نخود درستهای داخل آن باقی نماند، بکوبید. این مایه گوشتی را به سس خود اضافه کنید و ظرف آن را روی حرارت بگذارید. کمکم آب گوشت را به قیمه خود اضافه کنید و آن را هم بزنید تا خورشتان سر انجام، اندکی شلتر از گوشتکوبیده و سفتتر از قیمه گردد. ۲
فرمان آشپزی این هفته به طرز تهیه غذای نذری کشور همسایهمان، عراق، اختصاص دارد. زائرانی که تجربه کربلا رفتن در ماه محرم و صفر را داشتهاند، قطعا غذای نذری ویژه این ایام که همان قیمه نجفی باشد را خوردهاند و میدانند که این غذا، هرچند ظاهری شبیه قیمه ما ایرانیها ندارد، اما طعمش به قیمه ما نزدیک هست و عطر خوشی دارد. قیمه نجفی برخلاف قیمه ما ایرانیها، کمتر شبیه خورش و زیادتر شبیه گوشتکوبیده هست. عطر و طعم خاص این غذا، آن را میهمان «دستور آشپزی» این هفته کرده تا اگر کسی می خواهد محرم امسال، نذری متفاوتی به عزاداران بدهد، با طرز تهیه آن آشنا گردد.
مقدار کالری این غذا
مجموع مواد غذایی یادشده ۹۵۰ کیلوکالری دارند و در صورت تقسیم آن میان ۴ نفر، به هر یک ۲۳۷ کالری انرژی خواهد رسید. از آنجایی که این غذا با برنج خورده میشود، به ازای هر ۵ قاشق غذاخوری برنج۸۰ کیلوکالری دیگر نیز به عدد یادشده اضافه خواهد گردید.
همراهان این غذا
قیمه نجفی برخلاف قیمه ایرانی، لیمو عمانی ندارد در نتیجه میتوانید هنگام سرو، اندکی آب لیموی تازه هم روی خورش خود بچکانید تا تجربه طعم نزدیکتری به قیمه خودمان را دارا باشید. اگر میخواهید این غذا را با نان سرو کنید، نان سنگک خوب ترین همراه آن از نظر طعم هست.
مرجع:الکوثر