گروه: آشپزی
تاریخ: ۱۰:۴۴ :: ۱۳۹۷/۰۴/۲۶
شیرینی های خوشمزه تبریز؛ از رشته ختایی تا نوقا

برترین ها: در رژیم غذایی تبریزی ها تنوع بی‌نظیر و حیرت‌انگیزی از انواع شیرینی‌های بومی و سنتی رویت می‌شود که هرکدام با توجه به اقلیم و مواد اولیه‌ی در دسترس تهیه می‌شوند. شیرینی‌هایی مثل اریس، باقلوا، راحت الحلقوم، رشته ختایی، لوز و نوقا که طرز تهیه آنان را برایتان آورده ایم. اریس اریس کاکائویی کشی: […]

برترین ها: در رژیم غذایی تبریزی ها تنوع بی‌نظیر و حیرت‌انگیزی از انواع شیرینی‌های بومی و سنتی رویت می‌شود که هرکدام با توجه به اقلیم و مواد اولیه‌ی در دسترس تهیه می‌شوند. شیرینی‌هایی مثل اریس، باقلوا، راحت الحلقوم، رشته ختایی، لوز و نوقا که طرز تهیه آنان را برایتان آورده ایم.

اریس

اریس کاکائویی کشی: این ریس در دو نوع پسته‌ای و آسان تهیه می‌شود: اگر بخواهید در خانه این شیرینی را تهیه نمایید می‌توانید به روش زیر عمل کنید:

مواد لازم:

شیر: ۲ پیمانه

شکر: نصف پیمانه

کاکائو: نصف پیمانه

کره:۲۵ گرم

خلال پسته: به میزان لازم

شیرینی‌های خوشمزه تبریز

طرز تهیه:

۱٫ ۱٫

۲٫ همه مواد را با هم مخلوط کنید و داخل یک قابلمه ترجیحاً لعابی یا مسی بریزید، بگذارید روی حرارت ملائم تا بجوشد، وقتی جوشید حرارت را کم کنید و گاهگاهی هم بزنید تا ته ظرف نچسبد.

۳٫ ۲٫

۴٫ وقتی غلظت آن مثلِ فرنی گردید از رو حرارت بردارید. ۳٫

کف یک سینی پلاستیک بکشید و مایع رو بریزید توی آن و صاف کنید بعد روی آن را با پسته بپوشانید، بگذارید ۵ ساعت در دمای معمولی اتاق بماند تا خودش را بگیرد، بعد به طور مستطیل برش بزنید.

۴٫ میزان کاکائو بستگی به خودتان دارد می‌توانید کم یا فراوان کنید هرچقدر زیادتر باشد شکلات شما تیره‌تر می‌شود.

راحت الحلقوم (مشترک با همدان)

مواد لازم:

نشاسته ۱ لیوان

شکر ۵/۱ (یک و نیم) لیوان

آب ۵/۲ (دو و نیم) لیوان

گلاب ۵/۰ (نیم) لیوان

جوهر لیمو مقداری

آرد به میزان لازم

شیرینی‌های خوشمزه تبریز

طرز تهیه:

۱٫ ریس‌های حاضری را داخل کپسول‌های پلاستیکی می‌پیچند تا خشک نشوند.

۲٫ نکته: در قنادی‎ها به جای شیر از گلوکز استفاده می‌شود اما کار با گلوگز در خانه مشکل هست.

۳٫ اریس شیری کشی: این اریس نیز در دو نوع پسته‌ای و آسان در دسترس می‌باشد.

۴٫ مثل کاکائوئی هست منحصرا کاکائو را حذف کنید و در اواخر پخت اندکی وانیل به آن اضافه کنید.

رشته‌ختایی

مواد لازم

نیم کیلو رشته ختایی

۲۵۰ گرم گردو

۲۰۰ گرم پسته

۱۰۰ گرم پودر قند

کره یا روغن به مقدار ۲ قاشق غذاخوری

مواد لازم برای شربت:

آب ۲ پیمانه

روی نشاسته ۲ الی ۳ لیوان آب بریزید و اندکی آنرا به هم بزنید تا کاملاً حل گردد وصبر کنید مدت ۲۰ الی ۳۰ دقیقه بماند.

شیرینی‌های خوشمزه تبریز

نکات با اهمیت:

بعد که نشاسته ته‌نشین گردید آب روی آنرا به آرامی تهی کنید و شکر و آب و گلاب و جوهر لیمو را به آن اضافه کنید و روی حرارت بگذارید و مدام به هم بزنید.

اینکار را آنقدر ادامه دهید تا کاملاً سفت شده و بتوان آنرا در وسط قابلمه جمع کرد و شبیه به یک ژله سفت و کشدار گردد.

در کف یک ظرف مسطح مثل سینی آرد بریزید و مایه را روی آن ریخته و روی آن را صاف کنید و آرد بپاشید و با فشار کف دست آنرا به یک لایه‌ای به قطر ۱ الی ۵/۱ سانتی‌متر در آورید و پس از سرد شدن با کارد به نحو لوزی یا مربع ببرید و دورتادور راحت الحلقوم‌ها را به آرد یا پودر پسته یا نارگیل آغشته کنید و در ظرف بچینید.

این مطلبو از دست ندید!  طرز پخت نان رزماری در آرام پز

طرز تهیه:

۱٫ شکر ۱ پیمانه، این مقدار برای ۱۵-۲۰ نفر کافی هست.

۲٫ پسته بعداً به این دسر اضافه شده و قدیمی‌ها از آن استفاده نمی‌کنند.

۳٫ هرچه گردو زیادتر باشد خوشمزه تر هست و بنا بر ذائقه می‌توان کم یا افزایش داد.

۴٫ اندکی از گردو و پسته را برای تزیین نگه می‌داریم.

۵٫ ابتدا روغن را در ماهیتابه ریخته و اندکی گرم می‌کنیم تا روغن در تمام ماهیتابه پخش گردد.

۶٫ پس از آن یک لایه رشته در ته ظرف می‌چینیم به صورتی که ته ظرف دیده نشود.

نوقا

نان میکادو ۲ ورق

شکر ۴۵۰ گرم

گلوکز مایع ۲۵۰ میلی لیتر

عسل یا شیره ۱۲۵ میلی لیتر

وانیل یک هشتم قاشق چایخوری

سفیده تخم مرغ ۲ عدد

کره نرم ۷۵ گرم

فندق بدون پوست و پسته ۲۵۰ گرم

شیرینی‌های خوشمزه تبریز

۱٫ بعد گردو و پسته که نگینی خرد کرده‌ایم را بر روی رشته می‌پاشیم و رویش یک لایه رشته و باز میانش گردو و پسته و رویش رشته این کار را می‌توان به اندازه‌ای که لازم هست ادامه دهیم ولی اگر ۳ یا ۴ طبقه باشد کافی هست و به صورتی که آخرین طبقه دو مرتبه هم رشته باشد.

۲٫ پس از آن روی حرارت ملایم قرار داده و شیره‌ای که قبلاآماده کرده‌ایم را رویش می‌ریزیم. ۵٫

۳٫ این دسر زمانی مهیاست که رشته پایینی اندکی سرخ گردد و رشته میانی اندکی آب گردد به این اندازه که رسید از روی گاز برداشته و اندکی زمان می‌دهیم تا خنک گردد و بعد به دلخواه برش می‌زنیم و رویش را با پسته و گردو تزیین می‌کنیم.

۴٫ ۶٫

۵٫ می‌توانید پس از برش در کپسول قرار داده و در سینی بچینید.

۶٫ قالب مستطیل شکل ۲۰×۳۰ سانتی‌متری را چرب کنید و یک ورق از نان میکادو را کف قالب قرار داده کنار بگذارید. شکر، گلوکز مایع، شیره و یا عسل را در ظرفی ریخته روی حرارت ملایم قرار دهید تا شکر حل گردد.

۷٫ پس از ان حرارت را اندکی بالا برده تا مواد به جوش آید.

۸٫ این مواد باید حدود ۵ دقیقه بدون اینکه هم بخورد بجوشد تا وقتی که درجه حرارت سنج شما عدد ۱۳۰ درجه سانتی گراد را نشان دهد.

۹٫ پیش از اینکه مایع تماما آماده گردد سفیده تخم مرغ را با همزن برقی بزنید تا فرم بگیرد. پس از آن شیره آماده را از روی حرارت برداشته به طور یک نوار باریک به آرامی به سفیده اضافه کنید.

۱۰٫ همچنان با همزن به زدن ادامه دهید تا شیره تماما جذب شده و مواد غلیظ گردد. به به صورتی که شکل خود را حفظ نماید.

* پس از جذب شیره با سفیده، کره نرم شده را اضافه کنید و سر انجام فندق و پسته را مخلوط کنید و در قالب آماده بریزید و با سرعت مواد را با کاردک چرب داخل قالب، پهن کنید.

قرابیه: شیرینی‌های خوشمزه قزوین؛ از شیرینی نان چرخی تا نان قندی

لوز: شیرینی های خوشمزه استان یزد؛ از گوش فیل تا حاجی بادام

باقلوا: شیرینی‌های خوشمزه استان یزد؛ از قطاب تا پشمک