گروه: آشپزی
تاریخ: ۱۱:۰۵ :: ۱۳۹۷/۰۴/۲۸
شیرینی های خوشمزه اردبیل؛ از حلوای زنجبیلی تا نان برنجی

برترین ها: مردم استان اردبیل نیز مثل سایر منطقه های کشور، از غذاها و شیرینی‌های سنتی بسیار متنوع و دوست‌داشتنی برخورداراند که از میان آنان می‌‌توان به باقلوای اردبیل، حلوای زنجبیلی، حلوای سفید یا آغ حلوا، حلوای سیاه یا قره حلوا و نان برنجی خلخال اشاره نمود که طرز تهیه آنان را در این مطلب […]

برترین ها: مردم استان اردبیل نیز مثل سایر منطقه های کشور، از غذاها و شیرینی‌های سنتی بسیار متنوع و دوست‌داشتنی برخورداراند که از میان آنان می‌‌توان به باقلوای اردبیل، حلوای زنجبیلی، حلوای سفید یا آغ حلوا، حلوای سیاه یا قره حلوا و نان برنجی خلخال اشاره نمود که طرز تهیه آنان را در این مطلب آورده ایم.

باقلوای اردبیل

مواد لازم:

تخم مرغ ۳ عدد

شیر۱لیوان-ماست ۱ لیوان

روغن مایع ۱ لیوان

بیکینگ پودر ۱ بسته

آردگندم به مقدار لازم

گردو نیم کیلو

کره ۴۰۰ گرم

نشاسته ۱کیلوگرم

پودر پسته (برای تزئین) ۵۰ گرم

روغن مایع برای چرب کردن خمیر ۱٫۵ لیوان

برای شربت باقلوا:شکر ۴ لیوان

آب ۴٫۵ لیوان

لیموترش ۲/۱ عدد

شیرینی های خوشمزه اردبیل؛

طرز تهیه:

۱٫ ۱٫

۲٫ تخم مرغ، شیر، ماست و روغن مایع را مخلوط کنید. ۲٫ آرد و بکینگ پودر را الک کرده و به مخلوط اضافه کنید.

۳٫ یک خمیر درست کنید که به دست نچسبد. چند دقیقه در حرارت اتاق بگذارید، روی آن را با دستمال مرطوب بپوشانید. با کمک وردانه پهن کنید و ۱۰ خمیر را روی هم چیده،

۴٫ ۳٫ از خمیر ۶۰ تکه کوچک به اندازه فندق جدا کنید. با کمک وردانه پهن کنید و ۱۰ خمیر را روی هم چیده،۴٫ بعد سینی را چرب کنید (با این مواد می‌توانید دو تا سینی به اندازه ۳۵*۳۵ سانتی‌متر باقلوا درست کنید) و لایه اول را روی سینی پهن کنید.

۵٫ روی آن را چرب کنید. دو مرتبه ده تا خمیر کوچک بردارید و روی آنان نشاسته بپاشید. یکی یکی ورز بدهید.

۶٫ ۵٫ یک لای بزرگ به اندازه سینی ورز دهید. روی آن را چرب کرده گردو بپاشید. این کار را تا خمیر تمام گردد انجام دهید. دو تا لایهٔ یک بار گردو بپاشید.

شربت باقلوا:

آخرین لایهٔ خمیر را که روی سینی گذاشتید برش‌های یک سانتی بزنید. کره را آب کنید. ولرم که گردید روی خمیر بریزید. فر را از قبل گرم کرده باقلوا را وسط فر بگذارید.

حلوای زنجبیلی

مواد اولیه: برای ۱۰ نفر

پودر زنجبیل :۳ ق غ

پودر هل سبز :۱ ق غ

کره :۸۰ گرم

روغن جامد :۸۰ گرم

پودر قند نرم و الک شده :۲۵۰ گرم

آرد سفید گندم :۲۵۰ گرم

گردو آسیاب شده: نصف لیوان

پودر پسته (برای تزئین) یاپودرنارگیل

شیرینی های خوشمزه اردبیل؛

طرزتهیه:

۱٫ تا روی آن طلایی گردد (تقریباً ۴۵ دقیقه). در یک دیگ شکر و آب را بریزید و بگذارید جوش بیایدو اندکی غلیظ گردد.

۲٫ پس از آن به ان آب لیمو اضافه کنید.

۳٫ چند دقیقه پس از روی آتش بردارید. زمانی که شربت ولرم گردید روی باقلوا آرام آرام بریزید. باقلوا که از فر درآمد باید سرد شده باشد. آرد را دوبار الک کنید و داخل تابه با حرارت ملایم تفت بدید، مدام هم بزنید تا نسوزد، وقتی رنگ آرد اندکی تغییر پیدا نمود از روی گاز بردارید و کنار بگذارید و اندکی که از حرارت افتاد آن را الک کنید.

۴٫ این الک کردن‌ها کیفیت این حلوا و کلاً تمام حلواها رو بالا می‌برد. داخل تابه دو مرتبه آرد رو تفت بدید حدود ۵-۶ دقیقه، بعد کره و روغن را اضافه کنید.

۵٫ خوب تر هست از ترکیب کره و روغن استفاده کنید. اما می‌توانید یکیش رو هم استفاده کنید. می‌توانید کره رو آخر کار بهش بزنید تا عطر آن محافظت بشه. البته اگر دوست دارید. ۴٫

۶٫ اکنون از روی حرارت بر دارید و کناری بگذارید تا از حرارت بیافتد. ۲ این خیلی مهمه اگر داغ داغ پودر قند به حلوا بزنید خراب می شه چون در اثر حرارت آب می شه و سفت می‌شود. پس باید از حرارت بیافتد بعدش می‌توانید پودر قند بزنید و نوبت به هل و زنجبیل می رسه. همان گونه که گفتم در این فاز می‌توانید با چشیدن مواد میزان شیرینی و میزان هل و زنجبیل را اندازه کنید.

این مطلبو از دست ندید!  غذا های پاییزی آسان برای گیاهخواران

حلوای سفید ( آغ حالوا)

مواد لازم:

آرد برنج

شیره بال

روغن صاف

وانیل یا گلاب

زنجبیل

زعفران (به منظور خط کشی و نوشتن مطالب دلخواه)

شیرینی های خوشمزه اردبیل؛

فرمان تهیه

۱٫ پس دقت کنید که همه پودر قند یا هل و زنجبیل رو یکباره اضافه نکنید.

۲٫

۳٫ بعد هم گردو اضافه کنید و باز طعمش را چک کنید.

۴٫ گردو را می‌توانید به طور آسیاب شده و خرد داخل حلوا بریزید.

۵٫ ۲ق زعفران ونصف پیمانه گلاب را اضافه و خوب با دست مخلوط می‌کنیم در آخر کل مواد را داخل سینی فشرده کرده وباقالب فشاری قالب زده.

حلوای سیاه (قره حلوا)

آرد سبوس دار ۵۰۰ گرم

اما شکل سنتی اش با کفگیر هست نکته آردتون رو الک کنید و بعد اندازه‌گیری کنید. غ

مغز گردو خرد شده ۲۰۰ گرم

شکر ۴۰۰ گرم

کره حیوانی یا مارگارین ۱ و ۲/۱ پیمانه

شیره انگور ۷۰۰ گرم

آب جوش ۱پیمانه

هل، زنجبیل، زیره، فلفل سیاه، دارچین از هر کدام یک و نیم گرم

نمک ۸/۱ قاشق چایخوری

زردچوبه ۱۰/۱ قاشق غذاخوری

شیرینی های خوشمزه اردبیل؛

طرز تهیه

۱٫ پودر قند هم باید الک شده و خیلی نرم باشه.

۲٫ ابتدا آرد برنج را به تابه و یا طشتک ریخته روی اجاق می‌گذاریم و کاملاً بهم می‌زنیم تا رطوبت آرد برنج از بین رفته و آرد برنج به حدی داغ گردد که آرد روی اجاق به درجه ۷۰ درصد گرم گردد. پس از آن آن را از روی اجاق برداشته، اندکی روغن صاف به آرد برنج اضافه می‌کنیم و بهم می‌زنیم تا روغن کاملاً آب شده باشد.

۳٫ پس از آن شیره بال که قبلاً آماده کرده‌ایم و وانیل یا گلاب و زنجبیل را آرام آرام به آن اضافه می‌نماییم.

۴٫ البته لازم هست ذکر گردد در خانه‌ها خانمها مواد لازم را با دست مخلوط می‌کنند و در کارگاهها با ماشین خمیر گیر بهم می‌زنند و پس از آن حلوای بدست آمده را به ظرفی که قبلاً چرب کرده شده می‌ریزند و با وردنه و یا ابزار دیگری که بتواند حلوا را صاف کند می‌کشند تا حلوا کاملاً صاف شده و زعفران را جهت خط کشی به طور لوزی روی حلوا کشیده تا با چاقو قابل برش صاف باشد.

۵٫ حلوا را می‌توان با شهد عسل طبیعی نیز به جای شیره شکر یا همان بال شیره‌سی پخت که در آن موقع منحصرا رنگ حلوای بدست آمده اندکی تیره می‌شود. آرد جوانه گندم ۳ ق.

۶٫ غ۱٫

نان برنجی خلخال

مواد لازم:

روغن صاف ۱٫۵ کیلو

آرد برنج ۳ کیلو

پودر قند ۱٫۵ کیلو

تخم مرغ ۲۰ عدد

زنجبیل ۱ قاشق آشخوری

وانیل و هل (در صورت تمایل) ۱ قاشق سوپخوری

شیرینی های خوشمزه اردبیل؛

طرزتهیه

۱٫ آرد الک شده را در ظرف شایسته ای ریخته و روی حرارت قرار می‌دهیم تا خامی آن گرفته گردد.

۲٫ پس از آن کره را اضافه می‌کنیم و همچنان روی حرارت نگاه می‌داریم.

۳٫ مرتب هم می‌زنیم.

۴٫ در ظرف دیگری شیره انگور + آب جوش + شکر + ادویه‌ها را با هم خوب مخلوط می‌کنیم و هم می‌زنیم.

۵٫ مخلوط شیره را کم‌کم به آرد اضافه می‌کنیم.