تاریخ: ۱۶:۴۹ :: ۱۳۹۷/۰۶/۲۴
حکایت تلخ از رونق افتادن مجمع گردانی

به گزارش راهنمای سفر من به نقل از ایکنا هر کسی اهتمام دارد به شکلی با تردد به هیات، برگزاری ایستگاه صلواتی، پخت و توزیع نذری ارادت خود را به سیدالشهدا نشان ‌می‌دهد. نذرکردن و نذری دادن تعهدی هست که فرد برای بر آورده شدن خواسته‌اش با خداوند می‌بندد و به نیت امامن اطهار(ع) طبخ […]

حکایت تلخ از رونق افتادن مجمع گردانی/ غذای نذری باید ضامن تندرستی مردم باشد

به گزارش راهنمای سفر من به نقل از ایکنا هر کسی اهتمام دارد به شکلی با تردد به هیات، برگزاری ایستگاه صلواتی، پخت و توزیع نذری ارادت خود را به سیدالشهدا نشان ‌می‌دهد.

نذرکردن و نذری دادن تعهدی هست که فرد برای بر آورده شدن خواسته‌اش با خداوند می‌بندد و به نیت امامن اطهار(ع) طبخ می‌شود در همین راستا به سبب مبارک بودن وجود اولیای خدا، آن نذری را متبرک می‌دانیم.

نذری‌ها زمانی دلنشین‌تر می‌شود که ساده، سالم و به دور از تجمل و اسراف باشد، در قدیم زنان گیلانی در بر طبق اخلاص هر آنچه را که داشتند در قالب یک وعده غذای نذری مهیا و در مجمع آماده می‌کردند، یا عزاداران حسینی را به منازل دعوت می‌نمودند یا مجمع‌های غذای نذری را به جهت ارادت به سالار و سرور شهیدان با گذاشتن روی سر به مسجد محل می‌بردند تا پذیرای عزاداران حسینی باشند. اما اندک اندک با پیشرفته شدن زندگی و فراهم آمدن تجهیزات، توزیع غذای نذری به سبک مجمع گردانی از رونق افتاد و جای خود را به توزیع در ظروف یکبار استفاده داده که متاسفانه روز به روز هم به جهت راحت طلبی، ارزانی و در دسترس بودن، با استقبال رو به رو می شود.

ظروف یکبار استفاده علاوه بر عارضه ها بهداشتی بسیاری که برای سلامتی اشخاص دارد، آثار زیان باری را به محیط زیست وارد می‌کند. در توزیع غذای نذری با مجمع، شست‌وشوی ظروف هم شور و حال خاصی داشت اما حالا ظروف یکبار استفاده بعد از استفاده به چرخه طبیعت باز می‌گردد و بر معضل پسماند و آلودگی محیط زیست دامن می‌زند.

بهشتی: غذای نذری با رعایت نکات بهداشتی ضامن تندرستی مردم می باشد
دکتر رضا بهشتی، ریاست مطب پزشکی امام صادق(ع) رشت در گفت‌وگو با خبرنگار ایکنا، گفت: غذای نذری اگر دارای ویژگی‌های سلامتی و بهداشتی باشد قطعا در کنار تبرک و اعتبار ‏معنوی آن ضامن تندرستی مردم می باشد.

وی اضافه کرد: مطابق اعلام اداره استاندارد، وجود مونومرهای آزاد در ظروف یک‌بار استفاده PVC عامل خطرناکی برای سلامتی آدم می‌باشد. مونومرها، واحدهای سازنده‌ پلیمرها می باشند، پلیمرها خنثی بوده و مشکل‌ساز نیستند، اما اشکال کار در این هست که طبق معمول در فرآیند تهیه پلیمرها قدری مونومر باقی می‌ماند، اگر درون این ظروف آب جوش یا غذای داغ مثل آش ریخته شود، مونومرهای سمی و یا مواد پلاستیکی «لایزر» که به منظور جلوگیری از شکنندگی در این‌گونه ظروف به کار می‌روند آزاد شده و وارد بدن می‌شوند که می‌توانند با تحریک و تاثیر بر آنزیم‌ها و سلول‌های بدن، منتج به بروز سرطان‌های متفاوت و عارضه ها ناگوار در استفاده کننده گردند.

این پزشک خادمیار رضوی تاکید کرد: توزیع غذا باید قطعا در ظروفی از جنس سلولز یا ذرت که غیر از مواد پلاستیکی می باشند، انجام شود، ‎ریختن غذای گرم تنها در ظروف یکبار استفاده گیاهی مجاز هست.

وی با بیان اینکه استفاده از مابقی ظروف یک‌بار استفاده برای توزیع غذاهای سرد بلامانع هست، دنبال کرد: مناسب‌ترین ظروف برای توزیع غذاهای نذری، ظروف یک‌بار استفاده با پایه‌ گیاهی و تجزیه‌پذیر و در درجه‌ بعد ظروف سلولزی می باشند.

رعایت نکات بهداشتی در طبخ غذا
بهشتی بر رعایت نکات بهداشتی در طبخ غذا تاکید کرد و گفت: توزیع مواد غذایی پخته شده منحصرا به طور گرم و تازه انجام شود و در تهیه‌ غذا از روغن با ترانس پایین و ترجیحا مایع و نیز نمک یددار تصفیه شده استفاده شود.

این مطلبو از دست ندید!  اجرای پویش «طبیعت پاک» طی بهار ۹۷ در خرم آباد

این پزشک خادمیار رضوی، عنوان نمود: اهتمام کنید توزیع میوه را هم به عنوان یکی از مواد غذایی که می‌شود نذر کرد در نظر بگیرید. در مورد تهیه غذا، تا حد امکان از سرخ کردن غذاها پرهیز نمایید. در مواردی که احتیاج به سرخ کردن مواد غذایی وجود دارد، منحصرا از روغن مایع ویژه سرخ کردن استفاده کنید.

وی با بیان اینکه آش‌ها از خوب ترین غذاهایی می باشند که به عنوان نذری تهیه می‌شوند، گفت: در تهیه انواع آش ها دست کم مقدار روغن و نمک بکار رود. در تزیین آش از روغن اندکی استفاده کنید.

وی توصیه کرد: ‎به سبب چربی، شوری و سنگین غذاهای نذری در خوردن زیاده روی نکنید و برای کاهش چربی و جلوگیری از بروز بیماری‌های قلبی هنگام استفاده از لیمو، سالاد یا سبزی استفاده کنید؛ زمان حفظ غذای نذری در یخچال حداکثر ۲ روز هست غذای نذری را بیشتر از ۲ روز در یخچال نگه ندارید و در صورت امکان آن را بین خانواده‌های نیازمند یا آسایشگاه‌های سالمندان و جایگاه ها بهزیستی پخش کنید.

صادقی: استفاده از ظروف یکبار استفاده موجب ورود ریز پلاستیک‌ها به بدن می‌شود
بر طبق گزارش منتشر گردیده در پایگاه اطلاع رسانی سازمان مراقبت محیط زیست، ژیلا مهدی آقایی، مدیرکل دفتر مشارکت‌های مردمی سازمان مراقبت محیط ‌زیست در این‌باره گفت: اگر زمان دیگری بود شاید تنها به مبحث پسماند می‌پرداختیم و این‌که عدم استفاده و استفاده کمتر ظروف یکبار استفاده را توصیه کنیم اما چون بحث ایام محرم هست و اینکه برای یک آیین مذهبی می‌رویم و سوگوار امام سوم شیعیان هستیم، باید رعایت مورد ها نظافت برایمان پررنگ‌تر باشد. در حقیقت این درست استفاده نکردن ماست که طبیعت را با مشکل مراجع مواجه می‌کند.

وی در مورد بحث بهداشتی ظروف یک‌بارمصرف گفت: بر طبق گزارش‌ها و تحقیقات انجام‌شده، نوشیدنی‌ها و غذای داغ وقتی وارد ظروف پلاستیکی می‌شوند موجب ورود ریز پلاستیک‌ها به بدن و متعاقب آن مشکلات سلامتی می‌شود. این در حالی هست که منحصرا برای ۵/۱ میلیون تن بطری پلاستیکی معادل ۴۷ میلیون گالن نفت و ظرفیت بسیاری انرژی مصرف‌شده و گاز گلخانه‌ای منتشر می‌شود.

مدیرکل دفتر مشارکت‌های مردمی سازمان مراقبت محیط ‌زیست دنبال کرد: پلاستیک‌ها ۵۰۰ تا ۷۰۰ سال در طبیعت سالم می‌مانند و تازه بعدازآن تجزیه‌شان شروع می‌شود.

وی در ادامه با پیشنهاد جایگزین کردن انواع ظروف یک‌بارمصرف گیاهی به‌جای ظروف پلاستیکی گفت: زباله‌های پسماند نذری چه با غذا بر جای بماند چه به‌صورت ظرف عاری، به‌هرحال موجب آلودگی خواهد گردید. باید اهتمام کنیم پایین ترین استفاده را از این ظروف دارا باشیم. اگرمی‌خواهیم از نوشیدنی‌های نذری استفاده نماییم، همراه داشتن لیوانی کوچک ظرفیت بسیاری اشغال نمی‌کند. علاوه بر این برای نذوراتی که می‌دهیم نیز تا جایی که ممکن است از ظروف یک‌بارمصرف پلاستیکی استفاده نکرده و اگر هم ملزم به استفاده بودیم از نوع تجزیه‌پذیر استفاده نماییم.

انتهای پیام