
به گزارش راهنمای سفر من به نقل از گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو، در ماههای موخر با افزایش هزینههای سفر به عتبات زیادی از عاشقان حسینی امکان تشرف به عتبات را ندارند و همین امر مشکلاتی را در عزیمت زوار به عتبات ایجاد نموده هست. دلسردی مردم از سازمان حج و زیارت به به صورتی که […]
به گزارش راهنمای سفر من به نقل از گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو، در ماههای موخر با افزایش هزینههای سفر به عتبات زیادی از عاشقان حسینی امکان تشرف به عتبات را ندارند و همین امر مشکلاتی را در عزیمت زوار به عتبات ایجاد نموده هست.
دلسردی مردم از سازمان حج و زیارت
به به صورتی که علاوه بر افزایش اعزام کاروانهای آزاد و تبلیغات آنها برای سفر به عتبات با نرخ پایینتر، زیادی از مردم از سازمان حج و زیارت به عنوان متولی کلیدی اعزام زوار به عتبات دلسرد گردیدند و چندان اطمینانی به آنها نمیکنند، چون که این سازمان را مقصر در بالا بودن هزینههای سفر به عتبات میدانند.
محمد نوری یکی از زوار عتبات که هر سال به این سفر معنوی مشرف میشود، میگوید: سازمان حج و زیارت هیچ تلاشی برای پایین آوردن هزینههای سفر به عتبات نمیکند، حتی وقتی که هزینهها بالا میرود به طور مستمر درصدد کاهش کیفیت هست. علاوه بر این بالا بودن هزینه بلیت هواپیما نیز قابل تأمل هست، به چه سبب باید هزینه سفر به یک شهر با مسافت زیادتر از پرواز به نجف ارزانتر باشد و پروازهای سفر به عتبات در ماهها موخر تا این اندازه بالا رود، تا جایی که حتی در زمانهای غیر پیک هم قیمتها پایین نیاید.
نگاه سازمان حج و زیارت به سفر عتبات سوددهی نیست
این امر در حالی هست که مرتضی آقایی مدیر کل عتبات سازمان حج و زیارت با اشاره به پایین آوردن هزینههای جانبی سفر به عتبات، معتقد هست که دلیل کلیدی افزایش قیمتها پایین آمدن اعتبار پول ملی و بالا رفتن هزینههای بلیت هواپیما هست، چون که سازمان حج و زیارت به این سفر معنوی به عنوان سوددهی نگاه نمیکند و در کوشش هست تا سفر به عتبات را برای تمامی اقشار جامعه فراهم سازد.
البته در ماههای خستین سال جاری نیز که هزینههای سفر به عتبات حداکثر تا ۲ میلیون و ۱۰۰ هزار تومان بود، سازمان حج و زیارت با برگزاری سفرهای ارزانقیمت اهتمام داشت تا عاشقان حسینی را از سفر به کربلا و عتبات بیبهره نکند.
ضرورت تخصیص ارز مسافرتی به زوار حسینی
به همین سبب هم اعزامهای ارزانقیمت به طور زمینی زیر یک میلیون تومان را پیشبینی کرد و بعضی از زوار توانستند به این سفر با کاروانهای ارزانقیمت همراه گردند. در این سفرها به زوار وامهایی با نفع ۲ درصد اعطا میشد و زوار نیز مشکلی در پرداخت آن نداشتند، اما حالا با توجه به اینکه هزینه سفر زمینی به عتبات هم مبلغ قابل ملاحظه ای افزایش یافته، چنین اعزامهایی هنوز از سوی مسؤولان در این سفرها به زوار وامهایی با نفع ۲ درصد اعطا میشد و زوار نیز مشکلی در پرداخت آن نداشتند، اما حالا با توجه به اینکه هزینه سفر زمینی به عتبات هم مبلغ قابل ملاحظه ای افزایش یافته، چنین اعزامهایی هنوز از سوی سازمان حج و زیارت امکانپذیر نشده هست.
سیدعلی حسینی یکی از مخاطب های خبرگزاری فارس نیز با عرضه ایده ای به مسؤولان سازمان حج و زیارت، تخصیص ۱۰۰ دلار به عنوان ارز مسافرتی به زوار حسینی را یکی از راهکارهای آسانی تشرف زوار حسینی به عتبات عنوان نموده و معتقد هست که اگر هزینه ویزا را با ارز دولتی برای افرادی که قصد زیارت دارند موردنظر داشته باشند، خیل شگرف جمعیت مشتاق ابا عبدالله (ع) و امامن اطهار (ع) به سوی این سفر معنوی و پربار روانه خواهند گردید.
اختصاص ارز مسافرتی به زوار حسینی شاید بتواند تا حدودی مشکل تأمین هزینه سفر به عتبات را برای بعضی از زوار مرتفع کند، اما مسأله این هست که در این زمینه دولت و بانک مرکزی باید تصمیمی اخذ کرده و برای سفرهای زیارتی نیز ارز مسافرتی پیشبینی کنند که هماکنون در بدنه دولت تصمیم و ارادهای برای این امر وجود ندارد.
تا جایی که حتی برای سفرهای سیاحتی به کشورهای متفاوت نظیر ترکیه و ترکمنستان و … ارز مسافرتی به مسافران اختصاص مییابد، اما زوار سفرهای زیارتی از دریافت این ارز بیبهره می باشند که البته سبب کلیدی آنها معیت زوار با کاروانها و تأمین هزینهها در کاروان هست. در حالی که به نظر میرسد خوب تر هست، در راستای تخصیص ارز مسافرتی به زوار عتبات و سفرهای زیارتی تجدید نظر کرده و مبلغی را برای زوار به عنوان ارز مسافرتی پیشبینی گردد تا آنها بتوانند قسمتی از هزینههای خود را به این صورت تأمین کنند.
در کنار این امور، یکی از اصلیترین مشکلاتی که در راستای افزایش هزینههای سفر به عتبات به وجود آمده، تبلیغات اشخاص سودجو برای اعزام زوار به عتبات با کاروانهای آزادبر این ها که عموما به طور زمینی به عتبات سفر میکنند به سبب عدم ساماندهی و مجوز برای اعزام زوار، با خطراتی همراه می باشند. این کاروان با بیمه نکردن زوار، هزینههای سفر را پایین میآورند و همین امر نیز باعث مشکلاتی برای زوار میشود.
علاوه بر این، بعضی از این کاروانهای آزادبر علاوه بر این هتلهای محل اقامت و غذاهایی که به زوار میدهند، بدون نظارت هست و از بهداشت لازم بهره مند نیستند که در صورت وجود مشکل برای زوار، سازمان حج و زیارت در این ارتباط نمیتواند پاسخگوی زوار باشد، چون که هیچ مسؤولتی در ازای چنین کاروانهایی ندارد. ها همچنان با تبلیغات وسیع اهتمام در جذب زوار برای سفر به عتبات میکنند.
اما در کمال تأسف در هفتههای موخر علی رغم اینکه به نظر میرسید افزایش هزینههای سفر به عتبات باعث کاهش اعزامهای غیرمجاز و کاروانهای آزادبر گردد، اما زیادی از این کاروانسازمان حج و زیارت به عنوان متولی اعزامهای زوار حسینی به عتبات، با توجه به مشکلات تأمین هزینههای سفر و جلوگیری از اعزامهای غیرمجاز به عتبات خوب تر هست تدابیری بیندیشد تا ضمن کاهش هزینهها و اقساطی کردن پرداخت آن، برنامهای بلند مدت برای افزایش اعزامها و کاهش قیمتها داشته باشد تا تمامی اشخاص با هر درآمد و هزینهای بتوانند به این سفر معنوی مشرف گردند.